Här hittar du olika aktiviteter och åtgärder som är kopplade till Nissans vattenråd.
Vattenrådet har sökt och tilldelats LOVA-medel för biotopkartering i delar av Nissans avrinningsområde.
Nissans avrinningsområde är ca 2 680 km långt och sträcker sig genom både Jönköping och Hallands län. Totalt kommer ca 100 km att karteras inom ramen för detta LOVA-projekt. I denna rapport kan du läsa om hur och vilket urval som gjorts inom avrinningsområdet.
Under 2022 har Medins påbörjat projektets andra del och genomfört biotopkarteringar i sju av vattenförekomsterna vilka denna rapport behandlar. Totalt har 60 av projektets 101 km karterats under året. Projektets del 2 kommer att fortsätta under 2023 med biotopkartering av övriga åtta vattenförekomster.
Under 2023 har Medins fortsatt projektets andra del och genomfört biotopkarteringar i åtta av vattenförekomsterna vilka denna rapport behandlar. Totalt har 49 km karterats under året.
Vattendragsvandringar har genomförts i samband LOVA-projektet. På vandringen deltog representanter för vattenrådet och länsstyrelserna i Jönköpings och Hallands län, konsulter såväl som sammanlagt drygt 30 inbjudna markägare i områden som ingår i LOVA-projektet.
Vattenrådet genomförde den sedan länge planerade kalkningskonferensen i Hestra i Jönköpings län. Det blev en lyckad dag som inleddes med intressanta föreläsningar på förmiddagen och avslutades med en eftermiddag i fält där vi fick se kalkning i praktiken med båt och helikopter!
Föregående styrelsemöte hölls vid Store mosse Nationalpark där vi även fick information om aktiviteter som planeras och har genomförts samt ett besök av skogens konung utanför mötesrummet.
Hösten 2010 utfördes en undersökning av miljögifter i vatten, en så kallad screening av prioriterade ämnen, vid tre provpunkter i Nissans avrinningsområde. Nissans Vattenråd gjorde under 2023 en uppföljande undersökning. Karteringar i fält genomfördes i maj och oktober 2023.
Puckellaxen (Oncorhynchus gorbuscha, på engelska pink salmon) är en främmande art i Sverige.
En dag om vattnets och naturens betydelse för vår hälsa och vårt välbefinnande. Hur vi mår påverkar vattnet!
Vi var en liten men naggande god grupp vid Lyngabäcken öster om Åled torsdagen den 16 juni.
Den 16 juni 2022 åker vi ut i fält tillsammans med Medins Havs och Vattenkonsulter, som berättar om biotopkartering i vattendrag.
Några i styrelsen hade en fin dag ute i fält och träffade delar av Stensåns vattenråd samt deras konsult och tittade på arbeten med fiskevårdande åtgärder som utförts längsmed Stensån.
Digital redovisning av den årliga recipientkontrollen genomfördes den 22 juni 2021. Årsrapporten finns att läsa under fliken Recipientrapporter.